Tussenjaar

Een tussenjaar, iets voor jou?

Zo. Geslaagd. Je bent even he-le-maal klaar met leren en wilt er een jaar tussenuit. Naar een Amerikaanse high school bijvoorbeeld of backpackend door Australië. Gaat dat nog wel zo makkelijk? Hoe zit het met studiefinanciering? En hoe maak je er niet alleen een leuk, maar ook een nuttig jaar van?

Ben je na je eindexamen nog niet toe aan studeren of werken? Veel jongeren kiezen voor een Ďtussenjaarí (ook wel gap year genoemd). Jaarlijks gaat 15 procent van de ongeveer 80.000 examenkandidaten niet direct studeren na de middelbare school, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Financiën
Zoín tussenjaar is wel wat lastiger nu de huidige regering de basisbeurs voor nieuwe studenten wil afschaffen, vanaf 2014. De landelijke studentenvakbond LSVb voorziet zware tijden voor scholieren die dit jaar een diploma behalen en een jaartje willen wachten met studeren. De studenten die in studiejaar 2013-2014 beginnen, behoren namelijk tot de laatste lichting die studiefinanciering krijgt. In Groot-BrittanniŽ (waar een gap year veel gangbaarder is dan in Nederland) is dat gebeurd in 2011-2012, toen bekend werd dat de collegegelden verdrievoudigden. Het jaar erna nam het aantal studenten dat een tussenjaar in Groot-BrittanniŽ nam weer toe. Studenten zagen toen namelijk in dat zij een weloverwogen keuze moesten en wilden maken, juist omdat de kosten van een studie hoger waren en een foute studiekeuze duurder uit zou pakken.

Tip:

Op de website www.ef.nl
vind je alles voor een
geslaagd tussenjaar!


Betere studiekeuze
Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna de helft van de jongeren die na hun eindexamen een jaar is gaan reizen, een andere studiekeuze maakt dan voor het tussenjaar. Redenen om voor een tussenjaar te kiezen, zijn persoonlijke ontwikkeling en een betere studiekeuze. Dit zorgt vaak weer voor betere studieresultaten en minder uitval. De LSVb vindt het dan ook erg jammer voor scholieren die in 2013 klaar zijn met de middelbare school dat een tussenjaar voor hen om financiŽle redenen vaak geen optie meer is. Maar goed, kies je er toch voor, dan kun je allerlei kanten op. Je kunt bijvoorbeeld gaan reizen, werken, leren of vrijwilligerswerk doen.

Een jaar werken
Ga je een jaar werken, dan leer je hele andere vaardigheden dan op school. Vooral als je nog niet weet wat je wilt studeren is het goed om praktijkervaring op te doen en geld te verdienen. Je kunt zo een spaarpot aanleggen voor je vervolgstudie. Waar je niet rijk van wordt maar wat vaak wel een mooie ervaring is, is een jaartje als au-pair werken. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen. Voordeel van vrijwilligerswerk in het buitenland is dat je tegelijk een andere cultuur leert kennen en veel van het land kunt zien in je vrije tijd. Nadeel is dat het een stuk duurder is dan in Nederland blijven. Al is het maar vanwege het vliegticket.

Reizen en leren
Wat iets meer geld kost, is een jaar rondreizen. Hoeveel het kost, hangt af van je bestemming. AustraliŽ is erg populair maar een stuk prijziger dan het eveneens populaire AziŽ of Zuid-Amerika. Als je gaat reizen, heb je wel even helemaal niks aan je hoofd. Trek er op uit met je backpack en ontdek andere culturen, plekken en mensen. Vaak een onvergetelijke ervaring.

Wil je een nieuwe taal leren? Een taalcursus volgen kan wereldwijd, in verschillende landen. Taalscholen bieden vaak complete lespakketten aan, soms inclusief huisvesting. Je kan bovendien vaak na afloop van een taalcursus een internationaal erkend taalexamen afleggen, zoals Cambridge ESOL, DELE of DELF. Ook kun je voor een taalcursus kiezen die gericht is op een bepaald vakgebied zoals Media & Art, Online Marketing, Business of Fashion & Design. Zo leer je de taal beter kennen ťn kun je erachter komen of je een vakgebied leuk vindt zodat je een betere studiekeuze kunt maken. Een taalcursus kan van pas komen tijdens een studie of baan en staat goed op je CV. Bovendien blijf je in het ritme van naar school gaan en leren. Daardoor is het gemakkelijker om na je tussenjaar aan een studie te beginnen.

Een jaar naar een (Amerikaanse) high school kan natuurlijk ook. Je blijft dan scholier, maar wel met vakken die je in Nederland niet kunt volgen, in een andere taal en met allerlei unieke buitenschoolse activiteiten. Je doet een enorme portie buitenlandervaring op. Je leert het land en de cultuur van binnenuit kennen, je geniet van de vrijheid en maakt vrienden voor het leven.